dinsdag 2 maart 2010

Symposium Brein of bewustzijn, 12 maart


In neurologisch onderzoek komt bewustzijn naar voren als een bijverschijnsel van hersenactiviteit. Zelfbewustzijn is volgens de bekende filosoof Daniel Dennett een fictief concept dat nuttig is om een samenhangend verhaal over onze neurologische systemen te vertellen. Maar het ik als zodanig bestaat niet.

Deze opvattingen botsen met de persoonlijke ervaring. Ons zelfbeeld biedt ruimte aan morele keuzes en ethiek maar hersenonderzoekers betwijfelen dit. Maar de zelfervaring is sterk en reëel. Meer spirituele perspectieven erkennen bewustzijn en zelfbewustzijn als fenomenen die niet gereduceerd kunnen worden tot fysieke hersenactiviteit. Beide perspectieven baseren zich op ervaringen: het eerste op gemeten hersenactiviteit, het tweede op moreel besef en de zelf-ervaring.

Het neurologisch perspectief wordt vertegenwoordigd door Maurits van der Molen, hoogleraar ontwikkelingspsychologie UvA en president van de European Federation of Psychophysiological Societies en Jeroen Geurts, neurobioloog VU en auteur van Kopstukken, interviews met bekende hersenonderzoekers.

Het spirituele perspectief wordt vertegenwoordigd door Arie Bos, huisarts en docent huisartsengeneeskunde AMC Centrum en auteur van Hoe de stof de Geest kreeg (genomineerd voor de NWO Eureka Boekenprijs 2009) en Annejet Rümke, consultatief arts en docent psychiatrie, auteur van Verkenningen in de Psychiatrie. Bos en Rümke zijn lid van de Netwerkuniversiteit.

Inleiding, interviews en gespreksleiding door de filosoof Cees Leijenhorst, universitair hoofddocent geschiedenis van de filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Een samenwerking van VUconnected en netwerkuniversiteit Bernard Lievegoed Fonds
Vrijdag 12 maart 2010, 13.00-17.00 uur
Amsterdam, auditorium VU hoofdgebouw, De Boelelaan 1105

Het programma:
13.30 uur: Philosophy of Mind, inleiding door Cees Leijenhorst
13.55 uur: Het neurologische perspectief, door Maurits van der Molen en Jeroen Geurts
14.40 uur: Het spirituele perspectief, door Arie Bos en Annejet Rümke
15.25 uur: Pauze
15.45 uur: Zaaldiscussie
17.00 uur: Afsluiting en borrel

Leden van netwerkuniversiteit Bernard Lievegoedfonds betalen € 25. Bij het bestellen, vink ‘lid vereniging VU Windesheim’ aan en vermeld bij lidnummer ‘Lid netwerkuniversiteit’.

Prijs: € 30,00
Leden: € 25,00
Studenten: € 15,00
Bestellen kan ook via (020) 59 89 292 (tijdens kantooruren) of via de e-mail.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter