woensdag 29 april 2009

Verpleeg- en Verzorgingshuizen

In de Bollenstreek Verzet tegen fusie in zorg

Het fusieplan van zorginstellingen WWZ, Valent en Mariënstaete (Bollenstreek) stuit op toenemend verzet van personeel, cliënten en toezichthouders. Drie toezichthouders hebben hierom ontslag genomen.

De Ondernemingsraad van WWZ (Oegstgeest) zegt naar het gerechtshof te stappen. De financiële positie van de zorgcombinatie zou zeer zorgelijk zijn. WWZ’s ondernemingsraad wil opschorting van de fusie tot onafhankelijk onderzoek de voordelen financieel onderbouwt.
Door fusie ontstaat een organisatie met circa 115 miljoen euro omzet, twintig thuiszorglocaties, elf zorgcentra en verpleeghuizen in de Duin- en Bollenstreek, de regio’s Leiden en Haarlem, 3.400 werknemers en 20.000 cliënten.

Inspectie valt alsnog voor incident

De Inspectie voor de Volkgezondheid had sneller moeten reageren op de meldingen van misstanden in verpleeghuis Jan Bonga in Amsterdam. Dat zei Gerrit van der Wal, inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Volksgezondheid, in 'de praktijk', het gezondheidsprogramma van de Avro op radio 1.

In het gesprek zei Van der Wal: "Wijzelf hadden alerter moeten reageren op de eerste signalen van de bron: de verpleeghuisartsen. Ik denk niet dat we uiteindelijk veel anders hadden moeten doen, maar we hadden sneller en eerder moeten reageren. Wij zijn natuurlijk ook een organisatie die niet zonder fouten is; dat zou ook gek zijn. Ik denk dat het misging bij de inschatting hoe erg is dit en wie moet wat oppakken", aldus Van der Wal.

Staatssecretaris Bussemaker van VWS zei vorige week nog dat ze de Inspectie zou aanspreken op het te lang wachten met ingrijpen in het verpleeghuis, waar afgelopen jaar drie artsen ontslag hadden genomen, omdat ze geen verantwoorde zorg meer aan patiënten konden leveren.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter