dinsdag 1 september 2009

Preventie - Epidemiologie

Het Pandemie-beleid muteert snel (zie ook column ‘Uit de doden opgestaan’)

Het verloop van Nieuwe Influenza A (H1N1) lijkt mild en is tot nu toe vergelijkbaar met de normale seizoensgriep.

Vanwege het milde karakter van de griep schrijven huisartsen niet meer standaard virusremmers voor als iemand griepklachten heeft. De werking van de virusremmers weegt niet altijd op tegen de bijwerkingen die kunnen ontstaan. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) recent bekend.

Mensen met een verhoogd risico op complicaties als gevolg van de griep krijgen in ieder geval wel virusremmers. In andere gevallen bepaalt de huisarts of een patiënt wel of geen virusremmers nodig heeft.

De groepen mensen die volgens het RIVM een verhoogd risico hebben op complicaties zijn: vrouwen die minimaal 6 maanden zwanger zijn; kinderen jonger dan 2 jaar; mensen met een ernstige immuunstoornis; mensen die ieder jaar toch al een oproep krijgen voor de griepprik.
Nieuwe gevallen van Nieuwe Influenza A (H1N1) worden niet meer geregistreerd door huisartsen. Zij hoeven alleen nog mensen te melden die in het ziekenhuis worden opgenomen of overlijden als gevolg van de griep.
Ook wordt er niet meer standaard laboratoriumonderzoek gedaan bij iedereen met griepverschijnselen.

Kwart verpleegkundigen weigert griepvaccinatie

Een kwart van de verpleegkundigen wil niet worden ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Dat concludeert Nursing.nl op basis van een poll onder zeshonderd bezoekers van de site.
Bijna 54 procent wil zich laten inenten. Net geen kwart wil dit niet en 21,9 procent zei geen antwoord op de vraag te weten. Later bleek dat zij geen proefkonijn willen worden van een nieuw vaccin.
Het staat nu al vast dat als de massale uitbraak van het griepvirus Nederland in het najaar zal treffen, medisch personeel als eerste een vaccin zal worden aangeboden.

Voedselallergie plaagt steeds meer Nederlanders

Steeds meer mensen hebben een voedselallergie. Zo’n 2 tot 7 procent van de Nederlanders krijgt klachten na het eten van bijvoorbeeld noten, vis of schaaldieren. Het aantal mensen met allergie neemt wereldwijd toe. Wereldwijd hebben 1,3 miljard mensen last van allergische symptomen, vooral in Westerse landen.

Er bestaat geen medicijn tegen de allergie. Het vermijden van de betrokken etenswaar is lang niet altijd de beste aanpak. In veel gevallen werkt dit de allergie juist in de hand. Wel bestaat therapie die de klachten kan verminderen of wegnemen. Het aantal Nederlanders dat zich middels immunotherapie of allergievaccinatie bij een specialist laat behandelen tegen allergieklachten, is de afgelopen jaren toegenomen.

Protestant leidt gezondste leven

In een onlangs uitgebracht rapport over geloof in ons land legt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de relatie tussen geloof en levensstijl.
Voor een deel bevestigt het 144 pagina's tellende boekwerk bestaande vooroordelen, zoals het rijke Roomse leven, saaie calvinistische matigheid en islamitische afzondering. Voor een deel levert het rapport ook munitie voor nieuwe 'volkswijsheden'.
Katholieken en niet-kerkelijke medeburgers zijn de zwaarste drinkers van ons land. Leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) leven veruit het gezondst, ze roken weinig en drinken met mate, hoewel hun strengere Biblebelt-vrienden net als de katholieken naar God op zoek gaan achter de (kroon)kurk. Islamieten raken nauwelijks een druppel aan, maar zijn wel weer stevige rokers en van alle gelovigen en ongelovigen in ons land het zwaarlijvigst. Ze bewegen onvoldoende.

PKN'ers, “protestanten zonder zwarte kousen”, komen uit het onderzoek naar voren als de braafste burgers, maar ook de meest sociale. Ze zijn het vaakst actief in het vrijwilligerswerk - ook buiten hun kerk - maar zij weten ook van alle Nederlanders het hoogste inkomen te genereren.

In 2008 rekende 58 procent van de bevolking boven de 18 jaar zich tot een kerkgenootschap. De r.-k.-aanhang is nog steeds het grootst, namelijk 30 procent van die 58 procent. Zo'n 10 procent ziet zich als Nederlands hervormd, 4 procent gereformeerd en 5 procent rekent zich tot de PKN. De islam is goed voor 5 procent van de volwassen bevolking.

Verburg: veearts is te veel apotheek

Minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) onderzoekt of het antibioticagebruik in de veehouderij kan worden teruggedrongen door dierenartsen te verbieden medicijnen te verkopen.
Nu leveren de meeste dierenartsen de geneesmiddelen die ze zelf voorschrijven. Mogelijk verklaart dat het hoge antibioticagebruik in vooral de intensieve veehouderij.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter