dinsdag 1 september 2009

Eerstelijnszorg

Huisartsen overschrijden NZa-normen

Huisartsen werken gemiddeld tien uur per week meer dan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) als norm hanteert. Ook overschrijden zij de norm voor het praktijkoppervlak en het aantal doktersassistentes. Dat blijkt uit de resultaten van de Meetweek van Comité WAKE UP (CWU).

Gemiddeld werken huisartsen 55,78 uur per week, exclusief diensten. De norm is 45 uur. Huisartsen staan per jaar voor gemiddeld 240 uur dienst ingeroosterd op de huisartsenpost. Hiervan wordt gemiddeld 25 procent verkocht.
Het praktijkoppervlak van gemiddeld 103 m2 is ook meer dan de norm van de NZa. De NZa gaat uit van 80 m2 en 1 fte doktersassistentie per huisarts. Dit blijkt echter 1,13 fte te zijn. Alle gegevens zijn omgerekend naar een normpraktijk.
De meetweek gaat mogelijk enkele keren per jaar herhaald worden. Zo wordt inzichtelijk of de werkdruk voor huisartsen toeneemt.

Deel Tamiflu-gebruikers wordt onwel

De Britse autoriteiten hebben meer dan vierhonderd meldingen van bijwerkingen geregistreerd van Tamiflu, het middel tegen de Mexicaanse griep.

Tussen 1 april en 6 augustus kwam bij 11 procent van de volwassenen die het middel gebruikten misselijkheid voor en 8 procent moest overgeven. Vijftien procent van de kinderen moest overgeven en tien procent kreeg last van diarree. Eén op de twintig kinderen kreeg buikpijn en drie procent werd misselijk. Voor zwangere vrouwen blijkt Tamiflu ook niet veilig. Daarom is Engeland voor hen reeds overgestapt naar Relenza, omdat dit middel niet in het bloed wordt opgenomen en daarom minder schadelijk is voor het kind.
De Belgische epidemioloog Luc Bonneux betwijfelt het effect van Tamiflu over de bijwerkingen van de Mexicaanse griep, en spreekt van de “griepmaffia”.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter