dinsdag 13 oktober 2009

Preventie/ epidemiologie


Risicogroepen krijgen drie griepprikken


Mensen in de medische risicogroepen kunnen in oktober eerst een gewone griepprik krijgen, voor ze worden ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Dat heeft het ministerie van VWS recent bekendgemaakt. De risicogroepen zijn mensen van zestig jaar of ouder, mensen met een hart- of longziekte en nier- of astmapatiënten. In totaal gaat het om 4,5 miljoen Nederlanders. Zij die dat willen krijgen eerst een vaccinatie tegen de reguliere griep, minimaal twee weken later de eerste inenting tegen de Mexicaanse griep en minimaal drie weken later de tweede vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. (ANP).
De klinische tests die het Zwitserse farmaceutisch concern Novartis uitvoert met een vaccin tegen de Mexicaanse griep blijken succesvol. Het bedrijf heeft bekendgemaakt dat 80 procent van de proefpersonen immuun is na inenting met het vaccin. Na twee inentingen met het vaccin, dat de naam Celtura meekrijgt, is 90 procent immuun voor het virus. Novartis zegt in een persbericht dat het onderzoek uitwijst dat twee dosissen betere bescherming lijken te bieden. Maar één inenting met Celtura kan voldoende zijn om volwassenen te beschermen tegen de Mexicaanse griep.
Minister Klink heeft nauwkeuriger bepaald welk gezondheidspersoneel als eerste in aanmerking komt voor vaccinatie tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1): Zorgpersoneel in ziekenhuizen, ambulancepersoneel, huisartsen en huisartsenposten, huisartsassistenten en ander ondersteunend personeel, zorgpersoneel in verpleeg- en verzorgingshuizen, zorgpersoneel in instellingen voor gehandicapten, thuiszorgmedewerkers en verloskundigen. Binnenkort krijgen de geselecteerde beroepsgroepen in de zorg een uitnodiging om vaccins te bestellen bij het Nederlands Vaccin Instituut (NVI).
Arts-microbioloog Miquel Ekkelenkamp becijferde onlangs dat de over de media aangewakkerde paniek over de griep de samenleving onnodig 250 à 500 mln. heeft gekost. De klappen daarvoor krijgt o.a. viroloog Osterhaus, adviseur van de overheid, en financieel belanghebbende bij de geneesmiddelenindustrie.

Eerste Kamer belegt hoorzitting EPD

De Eerste Kamer belegt dit najaar samen met het Rathenau Instituut (een onafhankelijke organisatie die het parlement adviseert en de politieke besluitvorming ondersteunt) een hoorzitting over het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Wie zich geroepen voelt kan zich melden bij de Senaat. De Tweede Kamer is al akkoord, maar de Eerste Kamer heeft bedenkingen. Ze noemen het een ‘expertmeeting’, maar anderen vinden dat hier sprake is adviesbureau-kretologie.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter