dinsdag 13 oktober 2009

Studiedag ethiek verstandelijk gehandicaptenzorg 20 november


Op vrijdag 20 november 2009 wordt de 24e studiedag voor ethiek in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking gehouden in het wijkcentrum Akkereind, Ark 9 in Veldhoven. Deze gaat over de praktische en morele effecten van marktwerking in de zorg voor mensen met een beperking.

Aan het einde van een ZEMBLA-documentaire over problemen in de gehandicaptenzorg zien we een moeder met haar circa 45-jarige verstandelijk gehandicapte zoon thuis in de huiskamer zitten. Uit de documentaire wordt duidelijk dat deze vrouw op leeftijd uiteindelijk ‘ten einde raad’ besloten heeft haar zoon terug te halen uit de instelling voor 24-uurs zorg waar hij al vele jaren verbleef.

Zij heeft volledig haar vertrouwen verloren in het bestuur en management van deze instelling. Een instelling waarvan de leiding naar haar mening met van alles bezig is, behalve met hun feitelijke opdracht: het bieden van goede zorg. In deze huiskamer stelt de reporter aan de moeder de vraag hoe het allemaal zover heeft kunnen komen. De moeder antwoordt: ‘Het is handel geworden...!’

In de ochtend zijn er inleidingen door Jan de Vries (lid Tweede Kamer voor het CDA), prof. Mathieu Weggeman (Technische Universiteit Eindhoven) en prof. Hans Maarse (Universiteit Maastricht). In de middag is er een interactieve voorstelling door het Toetstheater. Zij spelen twee scènes over de effecten van marktwerking in de praktijk van alledag. De deelnemers aan de studiedag voeren er de regie over. De studiedag wordt afgesloten door prof. Ruud ter Meulen (University of Bristol). Hij spreekt over: wat is goede zorg? Ethische aspecten van zorgverlening in de context van marktwerking.

De studiedag is een initiatief van de Severinusstichting te Veldhoven en het Gouverneur Kremers Centrum van de Universiteit Maastricht. Het kwartaalblad Cupertino participeert in de organisatie ervan. Voor meer informatie of om u op te geven: directie@severinus.nl.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter