vrijdag 13 november 2009

Mexicaanse griep, Nieuwe Influenza A (H1N1) en vaccineren

.
Mexicaanse griep, zoals Nieuwe Influenza A (H1N1) in Nederland hardnekkig genoemd blijft worden, krijgt momenteel bijzonder veel aandacht in de media, nu de tijd van daadwerkelijk vaccineren is aangebroken. Het lijkt wel een media-bombardement. De ongerustheid onder de Nederlandse bevolking is groot, zo blijkt ook uit de vragen die het secretariaat van de NVAZ bereiken. De meningen die men te horen krijgt over het al of niet vaccineren zijn heel verdeeld, waarbij opvalt dat die meningen voor een aanzienlijk deel niet door de wetenschap worden onderschreven.

Op de homepage van de NVAZ staat onder ‘Actueel’ een korte verwijzing, betiteld ‘Vaccineren bij kinderen en volwassenen’. De tekst luidt aldus:

‘Vaccineren is niet verplicht. Er spreekt veel voor om het wel te doen. Maar er kunnen ook redenen zijn om hiervan af te zien. Om voor uzelf, of als ouders voor uw kind een weloverwogen besluit te kunnen nemen, treft u hier een aantal antroposofische gezichtspunten aan.

Antroposofisch huisarts en consultatiebureau-arts Madeleen Winkler heeft over dit onderwerp een themabijdrage geschreven, die is gepubliceerd op de website van de Antroposofische Vereniging in Nederland. Deze link leidt u verder.’

Maar er is op internet meer hierover te vinden op websites van antroposofische gezondheidszorginstellingen. Zo schrijft de NVAA, de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen, op haar Actueel-pagina over ‘Nieuwe Influenza A (H1N1), voorheen Mexicaanse griep’:

Jaarlijks overlijden er in Nederland 200-1000 mensen aan een of andere vorm van griep. Toch zijn de meeste mensen goed in staat om met hun eigen gezondmakende krachten een griep te overwinnen. Zo ook bij dit griepvirus, dat meestal slechts milde griepsverschijnselen laat zien. Koorts maakt dat het afweersysteem actiever werkt. De behandeling van de nieuwe Influenza A (H1N1)-griep is als bij gewone griep, al wordt in sommige situaties een antiviraal middel (oseltamivir) door de overheid geadviseerd om complicaties bij risicogroepen te voorkomen. Inmiddels is er een vaccin tegen nieuwe Infuenza A griep. Het gewone griepvaccin helpt hier niet tegen, zodat er twee verschillende vaccins worden gegeven.

Antroposofische visie

Een goede remedie om ziekten zoals griep te voorkomen is in het algemeen te zorgen voor een gezonde weerstand. Die verkrijg je door gezond te leven: gevarieerd en vers eten, voldoende buiten komen en bewegen en voldoende slapen. Tevens door het vermijden van (ongezonde) zaken zoals teveel stress, verstoringen van het slaapritme, intellectuele overbelasting, teveel koffie en alcohol en ongezonde voeding. Een feit is dat intensieve veehouderij zoveel stress meebrengt voor dieren dat hun weerstand lager is. De hypothese is dat bij deze dieren daardoor makkelijker gevaarlijke griepvirussen kunnen ontstaan. Eet dus beperkt vlees en dan liefst van biologische (-dynamische) kwaliteit. Die dieren hebben een dierwaardig bestaan geleid.

Vitaliteit en gezondheid zijn dynamische kwaliteiten en moeten dagelijks verzorgd worden.

Bij griep zijn er antroposofische middelen die de genezing ondersteunen. Raadpleeg hiervoor een antroposofisch arts. Er zijn er geen redenen om aan te nemen dat de gewoonlijk gehanteerde antroposofische therapieën nu niet werkzaam zouden zijn.

Meer lezen over antroposofie en vaccineren? [dit is een link naar een pdf-document van de door Madeleen Winkler geschreven tekst, red.]

Angst is een slechte leermeester

De angst heerst dat het virus zich zal veranderen in een agressievere soort. De angst is ook, dat er weer een zwaar griepvirus komt dat over de gehele wereld toe zal slaan. Angst maakt mensen bevattelijker voor ziekte. Misschien moeten we ons zelfs afvragen of angst momenteel niet de grootste ziekte is. Een belangrijke bescherming is met vertrouwen gezond leven. Naast natuurlijk de gewone hygiëne zoals zakdoek voor je mond bij hoesten, snuiten in een papieren zakdoek die je daarna weggooit.

Reisadvies WHO

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er wereldwijd veel mensen besmet geraakt met nieuwe Influenza A virus (H1N1); hiervan is een deel overleden. Het virus is in meer dan 74 landen geconstateerd. In Nederland zijn nu meer dan 300 gevallen bekend waarvoor opname nodig was, 10 mensen zijn overleden (klik hier voor laatste info).

De WHO beveelt geen reisbeperkingen aan. Mensen die ziek zijn wordt wel aangeraden reisplannen uit te stellen. Terugkerende reizigers die ziek worden moeten zich melden bij hun arts.

Meer informatie

Meer informatie over Nieuwe Influenza A (H1N1) is te vinden op de website: Vraag en antwoord (RIVM). Over het HPV vaccin leest u hier.


Update 17 november:

Jan Saal van het Centrum Sociale Gezondheidszorg (www.gezichtspunten.nl) maakt ons attent op de brochure die hier verschenen is over ‘Inenten. Waarom wel? Waarom niet?’ door Madeleen Winkler en Pieter Meester:

‘Waarom zou je je kind laten inenten en wanneer? Door teveel preventie kan een kind gezondmakende kinderziektes niet doormaken. Door te weinig preventie kan een kind onnodig blootgesteld worden aan ziektes die zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Tegen welke ziektes word je eigenlijk ingeënt? Wat zijn de risico’s? En wat is verstandig om te doen?

In deze brochure wordt op een heldere manier een reeks van feiten en overwegingen gegeven op basis waarvan u tot een bewuste keuze kunt komen. Naast vaccinatie tegen kinderziektes wordt ook een aantal andere vaccinaties besproken en vanuit antroposofisch gezichtspunt benaderd.

Prijs € 3,00’

Geen opmerkingen:

 
Site Meter