dinsdag 2 maart 2010

Wie wordt daar nou ‘beter’ van?

Verslag landelijke conferentie Medische Sectie van de Antroposofische Vereniging in Nederland

Op zaterdag 13 februari 2010 kwamen zo’n 370 therapeuten, artsen, groepsleiders en studenten samen in het Geert Groote College in Amsterdam, een bont gezelschap. In zijn welkomstwoord vertelde Koop Daniëls, coördinator Medische Sectie over het streven van de voorbereidingsgroep dit jaar meer jonge mensen te bereiken. Rondkijkend in de zaal zag ik er enkele. Maar gezellig werd het toch met vele oude bekende en ook onbekende ontmoetingen.

We begonnen de dag met het op elkaar afstemmen onder leiding van muziekpedagoog Christa Bos. Ze wist in 20 minuten de zaal een 3 stemmig lied te leren, zelf gecomponeerd op een prachtig gedicht van Ida Gerhardt!

In vervolg op de thema’s van de afgelopen jaren stond dit jaar het innerlijke proces van de therapeut centraal. Als ik iets voor een ander wil betekenen, zal ik eerst aan mijzelf moeten werken. Dat betekent kwetsbaar durven zijn, onderzoeken en willen veranderen. Maar wie wordt daar nou beter van? Deze vraag onderzocht psycholoog Jacques Meulman in zijn inleiding over de innerlijke weg van de professional in de zorg. Hij vertelde over persoonlijke leermomenten en kwam tot een verrassende conclusie, niet alleen jijzelf en de cliënt heeft daar wat aan, maar ook de engelenwereld! En daarmee maakte hij een verbinding naar het karmatheater... het laatste onderdeel van de conferentiedag.

Maar voor het zover was, volgden de deelnemers twee sessies van een zelfgekozen werkgroep. Er waren daartoe keuzes te over, van meesterlijk communiceren, verhalen vertellen, tot de therapeut en zijn dubbelganger, van doe ik het goed of doet het me goed? (over voeding), de zoektocht naar mijn kleine verslaving, leren over systeemopstellingen, in beweging tussen ideaal en routine, tot onderzoek van de eigen werkstijl. Er werd hard gewerkt en tussendoor was er een goed verzorgde (warme) lunch.

Na de theepauze werden er enkele impressies getoond uit de werkgroepen; een gedicht voorgedragen, improvisatiemuziek gemaakt en een lachwekkende improvisatie getoond van een therapeut met een cliënt, waarbij het de vraag was: wie heeft de regie? Je raadt het al; dat was de cliënt...

We besloten de dag met een opvoering van het Karmatheater. We keken naar een bijzonder stuk over Judith & Frank, twee medewerkers van een bedrijf. Zij hadden een samenwerkingsprobleem. In het stuk zag je dat zij nooit alleen waren, het geestwezen was altijd aanwezig. Vooral ’s nachts inspireerde hij hen en deed hen herinneren aan hun gezamenlijke verleden en hun gezamenlijke toekomst… De invloed van de wereld van de engelen is groter dan we wel vermoeden, dat bracht dit stuk duidelijk naar voren. Wellicht een thema voor 2011; het komende jaar kunnen we daar alvast ons innerlijke onderzoek naar doen.

Dank aan allen die de conferentie tot een geslaagde dag gemaakt hebben!
Namens de voorbereidingsgroep van de Medische Sectie-Raad,
Alexandra Buijsman

De Medische Sectie maakt deel uit van de Antroposofische Vereniging in Nederland en van de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap. Deze jaarlijkse conferentie is een interdisciplinaire bijeenkomst voor studenten en werkers in de gezondheidszorg die zich laten inspireren door de antroposofie.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter