dinsdag 2 november 2010

Zwitserse studie kosteneffectiviteit complementaire behandelwijzen

.

De vorige keer hadden wij het bericht dat ‘Antroposofische zorg goedkoper’ is, dankzij het kostenonderzoek naar complementaire geneeswijzen van Kooreman en Baars. Nu meldt het Lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg aan Hogeschool Leiden het volgende.

De conclusie van dit onderzoek was dat in de onderzochte groep Nederlandse huisartsen, de huisartsen die zich na hun reguliere opleiding hebben geschoold in complementaire geneeswijzen op het gebied van antroposofie, homeopathie of acupunctuur, veel goedkoper werken dan hun collega’s die dat niet deden.

In nieuw Zwitsers onderzoek (Studer en Busato, 2010) onder 318 artsen over 11.615 behandelingen werden soortgelijke resultaten als in het Nederlandse onderzoek gevonden. Ondanks de langere duur van de consulten, zijn huisartsen die regulier én aanvullend gecertificeerd complementair werken goedkoper (29%) en zijn hun patiënten meer tevreden in vergelijking met patiënten van reguliere huisartsen. En dit ondanks het feit dat het percentage chronisch zieke patiënten in deze praktijken aanzienlijk hoger is en dit over het algemeen geassocieerd is met hogere kosten. Meer informatie leest u hier.

.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter