maandag 30 maart 2009

Eerstelijnszorg

Vaccinatie verdeelt jonge meiden in twee kampen

Het opkomstcijfer in de tweede week was opnieuw lager dan de verwachte 70 procent. De eerste week kwam 60 procent van de 70.725 opgeroepen meisjes voor de prik, de tweede week daalde het percentage verder naar 47 procent van de 98.561 opgeroepen meisjes.

Het RIVM wijt de lage opkomst onder meer aan de 'indianenverhalen' die rondgaan over de vaccinaties en roept mensen op hun keuze te baseren op informatie die is gestoeld op feiten.
In augustus worden de meisjes die niet zijn geweest, opnieuw benaderd met de vraag om er nog eens over na te denken. De lage opkomst in de eerste weken is voor het RIVM geen reden voor een actie om meisjes nu al te vragen alsnog het vaccin te komen halen.

Nederlandse vondst voor diabetes-2 patiënten

Insuline helpt suikerpatiënten beter als er metformine aan wordt toegevoegd. Toevoeging van die stof verlaagt voor patiënten met diabetes type 2 de kans op hart- en vaatziekten met 39 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van diabetoloog Adriaan Kooy van het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen. Van alle diabetespatiënten heeft 95 procent diabetes type 2. Die ziekte komt met name voor bij mensen met ernstig overgewicht. Patiënten met diabetes type 2 hebben een vier keer grotere kans op hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten is de belangrijkste doodsoorzaak voor patiënten met diabetes 2. Ongeveer 75 procentvan hen sterft eraan. Kooy deed zijn onderzoek samen met onderzoekers van het Academisch Ziekenhuis Maastricht.

De studie is vandaag verschenen in het Amerikaanse wetenschappelijke blad The Archives of Internal Medicine.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter