dinsdag 28 juli 2009

Verpleeg- en Verzorgingshuizen

Nieuwe franchise-keten voor demente ouderen

Hans van Putten is de bedenker van de Thomashuizen voor gehandicapte kinderen. Onder de naam Herbergier begint hij nu in de ouderenzorg, met kleinschalige opvang voor 12 à 16 dementerenden. ’Elke Herbergier is een kleine familie voor demente ouderen’. Gedacht wordt aan kleinschalige voorzieningen voor gemiddeld 12 à 16 dementerende ouderen. Iedere locatie wordt geleid door twee officieel erkende verpleegkundigen.

De financiering zou moeten worden opgebouwd uit de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) van de cliënten. „In ieder huis is plaats voor drie of vier mensen met alleen AOW. Die betalen maandelijks 850 euro. Daarnaast zitten er mensen die meer betalen; dat kan oplopen tot 2000 euro. Die krijgen dan een groter appartement en wat meer luxe.”

Zorg voor stervenden voor onbepaalde tijd

Het wordt eenvoudiger om langer dan een jaar zorg of thuiszorg te krijgen voor ernstig zieke mensen die niet lang meer te leven hebben, want de periode van de indicatie is verlengd van éen jaar naar onbepaalde tijd.

Beperkte werking van geneesmiddelen tegen Alzheimer. Het Belgische Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE) bestrijdt het opo grote schaal toedienen van niet-werkzame geneesmiddelen tegen Alzheimer. Het raadt het gebruik van psychofarmaca zelfs af omdat dat blijkbaar de sterftekans verhoogt.Van één soort, de acetylcholinesterase-inhibitoren, is bijvoorbeeld bewezen dat ze maar bij een op de tien patiënten 'de symptomen onder controle houden'. Toch worden die pillen genomen door 70 procent van de thuisverblijvende alzheimerpatiënten en 30 procent van hen die in een instelling verblijven. Voor andere geneesmiddelen (zoals Ginkgo Biloba) is de bewezen werkzaamheid nog lager.

Als alternatief wordt genoemd: het langer relatief zelfstandig wonen en mantelzorg. Naar de mening van een huisarts van de Belgische Domus Medica, worden deze niet werkzame middelen tijdelijk voorgeschreven totdat de cliënten en hun familie gaan geloven dat deze niet werken.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter