dinsdag 28 juli 2009

GGZ

Kortingen GGZ

De Tweede Kamer gaat akkoord met een korting voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De psychotherapeuten moeten volgend jaar 3,5 procent inleveren, omdat er in hun sector te veel is uitgegeven. Met de maatregel haalt minister Ab Klink (VWS) 119 miljoen euro binnen.
Klink is ervan overtuigd dat de ggz nog slimmer met het budget kan omgaan, zodat voor minder geld net zoveel mensen geholpen kunnen worden, hoewel de al zuinige instellingen daardoor dubbel getroffen worden.

De aanbiedersgroep “MEER GGZ” vindt de tariefkorting geen probleem en verwijt de collega’s gebrek aan transparantie en doelmatigheid. Maar om de bezuinigingen te realiseren zou er meer marktwerking in de GGZ moeten komen, en dat wordt nu juist op die plek door de politiek tegengehouden.

Akkoord bereikt over ggz-cao

De cao heeft een looptijd van 23 maanden. In de cao zijn de huidige ontziebepalingen en 55+ regelingen vervangen door een levensfasebudget. Dat betekent dat werknemers per jaar 35 uur extra verlof kunnen inzetten of opsparen. Per 1 oktober kunnen werknemers ingeroosterd worden op onconventionele uren en in bereikbaarheidsdiensten. Daarnaast wordt de leeftijd voor het stoppen met nachtdiensten per 1 januari 2010 verhoogd van 55 naar 57 jaar. De partijen zijn overeengekomen om hier nog alternatieven voor te zoeken. Verder is in de cao een loonstijging van één procent opgenomen voor dit jaar en volgend jaar, krijgen medewerkers een hogere eindejaarsuitkering en een eenmalige uitkering, daalt de pensioenpremie en krijgen stagiaires meer vergoeding.

Afkicken in luxe kliniek mag in basisverzekering

Zorgverzekeringen betalen nu ook de verblijfskosten in dure verslavingsklinieken. Een luxe omgeving blijkt belangrijk voor het herstel. Afkicken van een verslaving in een luxe resort wordt onderdeel van de basisverzekering.

Privékliniek U-Center in het Limburgse Epen heeft toestemming van het ministerie van Volksgezondheid om de behandeling vrijwel volledig door zorgverzekeraars te laten vergoeden.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter