dinsdag 1 september 2009

Gehandicaptenzorg en GGZ

Zorg om zorgboerderijen

Veel zorgboerderijen komen in financiële moeilijkheden, als hun budget is opgebouwd uit PGB’s, waaruit nu de component “ondersteunende begeleiding” wordt vervangen door “begeleiding”met een beperkte indicatie.

‘Griep leidt tot strop voor zorg’

Zorginstellingen vrezen een miljoenenschade door de Mexicaanse griep en willen van minister Klink van Volksgezondheid weten hoe die wordt gecompenseerd.

Vooral ziekenhuizen en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) lopen financiële risico’s, doordat dit najaar waarschijnlijk veel extra patiënten worden opgenomen en behandelingen worden afgezegd.
GGZ Nederland heeft Klink een brief over de problematiek gestuurd. De ggz kent een prestatiebekostiging en dat dreigt een groot probleem te worden als straks eenderde van de behandelaars en de patiënten ziek wordt, zegt Jos de Beer, directeur van GGZ Nederland. ‘Dat enorme productieverlies wordt niet vergoed. Dan spreken we niet meer over een normaal bedrijfsrisico.’
Veel ggz-instellingen hebben het financieel zwaar, zegt De Beer. ‘Voorkomen moet worden dat de griep voor hen de nekslag wordt.’

Jellinek start nieuw centrum en nieuwe behandeling

Jellinek gaat gebruik maken van een 'nieuwe' behandelmethode voor drank-, drugs-, medicijn- en gokverslaving.

Jellinek opende recent aan het Surinameplein in Amsterdam een nieuw centrum. De behandeling is gebaseerd op het Minnesotamodel en heeft veel weg van het twaalf-stappenplan van hulpgroepen als Anonieme Alcoholisten. Verslaafden staan zowel binnen de tijd dat ze behandeld worden als erbuiten met elkaar in contact. Het is de meest gebruikte methode tegen verslaving ter wereld, maar wordt in Nederland nog weinig toegepast.

Acht behandelaars van Jellinek zijn voor de methode een jaar lang opgeleid in Amerika. Het centrum telt 42 opnameplaatsen. De behandeling duurt zes weken tot drie maanden. Met het Minnesotamodel wordt verbondenheid tussen verslaafden gecreëerd, waardoor het isolement, typerend voor verslaving, wordt doorbroken. De twaalf stappen zijn verdeeld in drie fasen: voorbereiding op herstel, het herstel zelf en het voorzetten van herstel. Jellinek richt zich op de eerste twee fasen. De verslaafden nemen dan al deel aan zelfhulpgroepen buiten het centrum. Als de behandeling is afgerond, blijven ze die groepen bezoeken voor de derde fase. (ANP)

Voltallig toezicht Brabantse GGZ stapt op

De voltallige raad van toezicht van GGZ Westelijk Noord-Brabant (GGZ WNB), een van de grootste zorginstellingen uit Brabant, stapt op.

Oorzaak is een slepend conflict met het bestuur van de regionale ggz-instelling. De raad van toezicht heeft aangekondigd de lopende zaken af te handelen, terwijl de instelling zelf op zoek gaat naar nieuwe toezichthouders. Daarbij wordt in eerste instantie gedacht aan een soort formateur.
Er wordt gestreefd naar een eigen vermogen van 10% van de jaaromzet, onvermijdelijk in deze tijd van marktwerking.
Ook is een voorgenomen fusie in het geding.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter