vrijdag 13 november 2009

Drie interviews met antroposofische medici

.
Begin november verscheen Nieuwsbrief nr. 20 van najaar 2009 van de Rudolf Steiner Vertalingen. Ook dit is een bijzonder kleurrijke uitgave, met een staalkaart van de in het Nederlands vertaalde boeken van Rudolf Steiner, die zijn uitgekomen of nog zullen verschijnen.
Onder de dit jaar verschenen boeken is ook ‘Grondslagen voor een verruiming van de geneeskunde volgens geesteswetenschappelijke inzichten’, het laatste boek dat Rudolf Steiner schreef, samen met de Nederlandse arts Ita Wegman. Het prachtige omslag werd gemaakt door Benno Sloots, het verhelderende nawoord verzorgde Christa van Tellingen, terwijl de Nederlandse redactie van het boek in handen was van Roel Munniks.
In de Nieuwsbrief nr. 20 staan drie korte interviews door De Digitale Verbreding-redacteur Michel Gastkemper. Hierin vertellen drie antroposofische medici hoe zij met de inhoud van dit boek omgaan. Dit zijn Paul Schmitz, specialist Ouderengeneeskunde in het Leendert Meeshuis in Bilthoven en verslavingsarts op De Dam (Dubbele Diagnose afdeling van de Lievegoed Zorggroep), Johanna Priester, huisarts in Therapeuticum Helianth in Rotterdam, en Marieke Krans, somatisch arts in de Bernard Lievegoed Kliniek (psychiatrie) in Bilthoven.
Zo zegt de laatste over het boek onder meer:
‘Ik heb Christa van Tellingen een keer horen spreken over dit boek. Zij wist de casuïstiek in dit boek, de voorbeelden die daar worden gegeven, te verbinden met de ontwikkelingsstadia van de mensheid en ook van de aarde zelf. Dan ben ik één en al oor en vol bewondering voor hoe zij dat doet. Zover ben ik nog lang niet, om die gedachten zelfstandig te denken en uit mezelf die verbindingen te maken.

Ita Wegman, de co-auteur van dit boek, is iemand die voor mij als arts heel dichtbij is. Veel dichterbij dan Rudolf Steiner. Omdat zij dit samen hebben geschreven, is dit voor mij ook een heel ander boek dan alle andere van Rudolf Steiner.’
De Nieuwsbrief is meegestuurd met de novemberuitgave van Motief, maandblad voor antroposofie nr. 134, en zal als pdf-download ook beschikbaar worden gesteld op de website van de Rudolf Steiner Vertalingen.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter