vrijdag 13 november 2009

Nieuw boek met uitgebreide informatie over uitwendige therapieën

.
Van Ina Emous-van der Kooij, Sonja van Hees, Katie Willink-Maendel en Mirjam Zonneveld is ‘Uitwendige therapieën’ verschenen. Dit boek geeft concrete richtlijnen voor het uitvoeren van de verschillende uitwendige therapieën in de vorm van wikkels, kompressen en baden.

Uitwendige therapieën hebben tot doel de eigen herstelkrachten van de patiënt te ondersteunen en te versterken. Aan de huid wordt een applicatie of bad aangeboden. De huid werkt hier als zintuigorgaan. De uitwendige therapie dankt zijn werkzaamheid aan het vermogen van de huid om waar te nemen.

Naast het praktische deel biedt dit boek interessante achtergronden over het drieledig en vierledig mensbeeld, de zeven levensprocessen, de huid en het ritme. Van even groot belang zijn de bijdragen over verdere (zelf)scholing van verpleegkundigen, verzorgenden en mantelzorgers.

In de Nederlandse gezondheidszorg vind je deze uitwendige therapieën in de eerstelijnszorg, in de zorg voor zieken thuis, heilpedagogische instituten, verzorgingshuizen, verpleeghuizen, ziekenhuizen, verslavingszorg, psychiatrie en hospices. Daar waar in deze situaties genezing niet mogelijk is, kun je bij pijn en ongemak de kwaliteit van leven verbeteren. Door de grote toegankelijkheid kan iedereen met de inhoud van dit praktische boek aan de slag.

Meer gegevens over dit boek zijn te vinden op de website van Uitgeverij Christofoor. Daar is een speciale pagina ingericht, waarop een aantal bladzijden van het boek zijn te bekijken: inkijkexemplaar met voorbeeldpagina’s. Met behulp van de pijlen onderaan de bladzijden kunt u er doorheen bladeren.

Maar er is ook extra patiënteninformatie te vinden, namelijk over:
Arnica-applicatie bij kneuzingen
Buikapplicatie met kamille-exctract
Buikapplicatie met kamilleolie
Citroen-applicatie bij koorts
Duizendblad-applicatie
Tijmolie-borstapplicatie
Uienapplicatie op het oor
Voedingsbad

Deze patiënteninformatie is bijzonder praktisch en kunt u bekijken op uw scherm en printen.

Verder staat er ook over Stichting Plegan Opleidingen deze informatie:

Stichting Plegan Opleidingen verzorgt cursussen en opleidingen vanuit de antroposofie op het gebied van verpleging en verzorging. Als u dus meer wilt leren over de werkzaamheid, achtergronden en praktische toepassingen van uitwendige therapieën zoals die in dit boek beschreven staan, dan kunt u contact opnemen met deze stichting: www.plegan.nl.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter