woensdag 27 januari 2010

Ter lering en vermaak


Canon van de geneeskunde


De Nederlandse thuisbevalling en het euthanasiedebat zijn uniek in de wereld, daarom zijn ze opgenomen in de Canon van de Geneeskunde in Nederland. De beroepsorganisatie van artsen KNMG presenteerde recent zijn eigen canon, die is samengesteld door de medisch historici Frank Huisman en Mart van Lieburg, m.m.v. Frits van Oostrom die ook de canon van Nederland ontwikkelde. De Canon van de Geneeskunde bestaat uit vijftig 'vensters' met hoogtepunten en keerpunten uit de medische geschiedenis in Nederland, vanaf de vondst van het 'meisje van Yde' in het Drentse veen tot aan de ontdekking van het fusiegen in 1982.

In de VS wordt het spannend

De Senaat heeft, na drie weken van moeizame discussie, met 60 tegen 39 ingestemd met een hervorming die ongeveer 600 miljard euro zal kosten. Uiteindelijk stemden 58 Democraten en twee partijloze senatoren voor en alle 39 Republikeinen tegen. Eerder had ook het Huis van Afgevaardigden ingestemd met een hervorming van de gezondheidszorg.

De wetgeving beoogt dat bijna alle Amerikaanse burgers verplicht zijn zich tegen ziektekosten te verzekeren. Mensen met lage inkomens krijgen hiervoor subsidie. Door middel van belastingvoordelen en boetes worden werkgevers aangemoedigd hun personeel te verzekeren, wat al grotendeels gebeurt door de reeds bestaande Health-Maintenance-Organisation-systematiek. Verder wordt het verzekeringsmaatschappijen verboden om klanten op basis van hun ziekteverleden te weigeren of extra premie te laten betalen.

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten nu aan een compromis werken om het plan in een wettekst te gieten. Daarna kan Obama pas zijn handtekening onder een wet zetten. Tussen de twee versies bestaan flinke verschillen, maar volgens de Democraten zijn die te overbruggen. De Democraten hopen dit proces rond te krijgen voor het einde van januari, wanneer Obama zijn State of the Union houdt.

Komisch-ernstige waarschuwing: ‘Beleidswijziging’
N.B. Niet alle formuleringen zijn diepgaand overwogen. Eventuele tekortkomingen worden in een volgende aflevering gecorrigeerd.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter