vrijdag 13 november 2009

Preventie / epidemiologie

.
De Mexicaanse griep

Veel burgers en werkers in de gezondheidszorg weten niet of zij te maken hebben met een grote bangmakerij-actie, of dat er sprake is van een reële dreiging van de zgn. Mexicaanse griep, en dat je je moet laten vaccineren. Tegenstanders bedrijven die bangmakerij ook, door te wijzen op het grote gevaar van het aan het vaccin toegevoegde adjuvant (hulpmiddel ter versterking) of op de te botte naalden van de spuiten.

De laatste week in oktober waren er vier dodelijke slachtoffers gevallen na besmetting met Nieuwe Influenza A (H1N1) (Mexicaanse griep). Anderen vinden dit getal te laag om er drukte over te maken, temeer daar de meeste slachtoffers al een andere ziekte onder de leden hadden. Tot de eerste week van november zijn 335 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Bij 58% van de opgenomen patiënten was al sprake van andere medische klachten. In totaal zijn 39 patiënten opgenomen (geweest) op de Intensive Care; bij ruim 60% van hen was ook sprake van andere klachten. Het aantal patiënten met griepachtige klachten dat zich bij de huisarts meldt, is volgens het RIVM stabiel gebleven. Daardoor is in Nederland nog steeds sprake van een milde griepepidemie.

De Gezondheidsraad bekijkt of ook kinderen ingeënt moeten worden. De tweede week van november geeft de Gezondheidsraad daarover advies. Voor de eventuele vaccinatie van kinderen zijn dit jaar 2,7 miljoen vaccins beschikbaar.

Ongeveer 40% van de medewerkers van zorginstellingen en 25% van de artsen willen zich niet laten vaccineren. Nu de griep mild verloopt, dreigt minister Ab Klink (Volksgezondheid) met miljoenen vaccins te blijven zitten. Slechts dertig procent van alle zorginstellingen heeft vaccins tegen Mexicaanse griep besteld. Meer dan tachtig procent van alle huisartsen heeft wel op tijd om vaccins voor hun patiënten gevraagd. De minister heeft 34 miljoen eenheden besteld, maar er worden er waarschijnlijk nog geen tien miljoen gebruikt voor kwetsbare groepen en zorgpersoneel. Dat kan een miljoenenstrop opleveren. De hele inentingscampagne is begroot op 700 miljoen euro. Klink onderzoekt of hij de te veel ingekochte vaccins kan doorverkopen aan een ander ‘koopkrachtig’ land. GroenLinks wil dat de vaccins aan ontwikkelingslanden worden geschonken.

Osterhaus wint Valorisatieprijs van één miljoen euro

Viroloog Ab Osterhaus heeft dinsdag 20 oktober de Valorisatieprijs 2009 ontvangen. Osterhaus heeft de prijs namens zes Nederlandse ministeries ontvangen vanwege zijn inspanningen om wetenschappelijke kennis commercieel te valoriseren (vermarkten) zodat deze beter ten goede komt aan patiëntenzorg. Erica Terpstra heeft de prijs van één miljoen euro uitgereikt De één miljoen euro wordt gebruikt voor verder onderzoek. Osterhaus kwam negatief in het nieuws vanwege zijn belangen in de farmaceutische industrie; door zijn adviezen zouden er veel te veel vaccins zijn ingekocht. Daarover zijn recent Kamervragen gesteld.

Eén-nul voor de kraanwaterlobby?


Onderzoek heeft uitgewezen dat het Amsterdamse drinkwater het beste van Europa is. Het moet mensen motiveren te stoppen met het drinken van flessenwater. Het Amsterdamse drinkwater is het beste van Nederland, Nederlands drinkwater is het beste van Europa, en dus is het Amsterdamse drinkwater het beste van Europa. Waternet, verantwoordelijk voor riool-, oppervlakte- en drinkwater in groot Amsterdam ziet deze uitkomst van een onafhankelijk onderzoek als een aanmoediging om af te stappen van flessenwater, dat met productie en transport een zware belasting vormt voor het milieu.

Maar soms is er ook tegenwind. Een waterbottelaar in Londen, waar kraanwater al actiever aan de man gebracht wordt, begon een pittige advertentiecampagne, om twijfel te zaaien over de kwaliteit van kraanwater. Medio oktober verscheen ook een rapport van KWR Waterresearch dat medicijnresten signaleert als toekomstige bedreiging van het drinkwater, als gevolg van de vergrijzing en het algemeen toenemende medicijngebruik. Met name medicijnen tegen epilepsie worden slecht afgebroken.

Gentherapie helpt bij Parkinson

Apen (makaken) die lijden aan de ziekte van Parkinson, zijn succesvol behandeld met gentherapie. Proeven bij de mens zijn al in gang gezet.

Het idee van gentherapie is dat er genezende genen in het lichaam worden ingespoten. In dit geval gaat het om drie genen die nodig zijn voor de productie van dopamine: een boodschapperstof in het brein. Parkinson-patiënten hebben een ernstig tekort aan die stof, waardoor zij hun bewegingen niet goed meer kunnen coördineren. Er werden geen bijwerkingen geconstateerd, maar die zouden ook nog na zeven jaar kunnen optreden. Tegelijkertijd is ook het Amerikaanse bedrijf Genzyme bezig met gentherapie bij de mens. Dit bedrijf mikt op een iets simpelere versie, niet met drie genen, maar met slechts één gen.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter